sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Arabiaa

Vanhat Arabian astiat ovat ihania! Mieleni tekisi kerätä useampiakin sarjoja, mutta kaappitila ei niille ihanuuksille riittäisi. Tässä muutamia namipaloja kokoelmistani:


Pomonapurkit ovat aikamoisissa hinnoissa kirppareilla, enkä kyllä ihmettele yhtään. Purkkeihin kuuluisi valkoiset yksinkertaiset lautasmaiset kannet, mutta niitä en ole onnistunut löytämään ainuttakaan. Nämä omat purkkini ovat vuosilta 1962-1969. Muut ovat Pomona -sarjaa (suunn. Raija Uosikkinen), oikeassa reunassa oleva purkki on Tutti Frutti -sarjaan (suunn. Ulla Procopé) kuuluva.

Yli kymmenen vuotta sitten törmäsin kirpparilla myyjään, jolta ostin ensimmäiset Polaris-tarjoiluastiani. Näitä maltan käyttää vain juhlatilanteissa.


Astiasto on Kaj Frankin suunnittelema ja siinä on Raija Uosikkisen piirtämä Polaris-koriste. Polaris on Arabian ensimmäinen lasitteen alainen siirtokuva ja se on ollut käytössä vuosina 1953-1966.

Sitten onkin vuorossa arvoitus:


Mitä nämä ovat? Näitä pieniä sydämen muotoisia astioita käytän itse teepussin alustoina, mutta varmasti näille on aikanaan suunniteltu jotain muuta käyttöä... Olisivatko olleet ravintolakäytössä voipalloa varten? Tätä Tre Ess-sarjaa en ole löytänyt mistään lähdeteoksista. Pohjassa oleva leima on ollut Arabialla käytössä vain vuosina 1971-1975. Kerro, jos tiedät näistä enemmän!

5 kommenttia:

 1. Hei! Laita kuva noista sydänlautasista http://www.astiataivas.fi/lasitavara sivuilta löytyvään sähköpostiosoitteeseen ja kysy heiltä tietäisivätkö jotain noista.

  VastaaPoista
 2. No niin, arvoitus selvisi. Astiat ovat nimenomaan tarkoitettu voipalleroita varten! Settiin on kuulunut kaksi sydänastiaa ja molemmille omat puiset voiveitset. Kiitos Pirita!

  VastaaPoista
 3. Moi
  Miullakin yksi vihreä kuvioinen sydän astia. Saitko Maarit selville onko mitään arvoa?:)

  VastaaPoista
 4. Hei vaan! "Oikeaa" arvoa en tiedä, mutta itse olen ostanut halvimmat 5 euron hintaan ja kallein maksoi 8 euroa, eli eiköhän se totuus löydy siitä välistä!

  VastaaPoista