keskiviikko 21. elokuuta 2019

Puutarhassa

Puutarhassamme on tänä kesänä tapahtunut enemmän kuin vuosiin. Uusien naapureidemme kanssa päätimme hävittää yhteisen yli 30 vuotta vanhan, osittain lahon terijoensalava-aitamme. Aitapensaat ja niiden juurakot olivat valtavan kokoisia, joten päädyimme tilaamaan paikallisen pihapalvelun avuksemme. Konevoimin aidan hävittäminen sujuikin tosi sukkelasti.

Olimme suunnitelleet hankkivamme uusiksi aitataimiksi kiiltotuhkapensaat, mutta käytyämme puutarhalla asiasta keskustelemassa, saimme uusia ideoita ja lopulta päädyimme aivan uusiin ajatuksiin! Puutarhuri ehdotti meille Lännenheisiangervon ja Purppuraheisiangervon liittoa ja innostuimme siitä samantien.


Kaksivärinen aita on mielestämme erikoisen raikkaan ja kivan näköinen. Olemme siihen todella tyytyväisiä! Heisiangervot voi kasvattaa joko aidanteeksi tai leikata niitä muotoon. Ne kestävät myös alasleikkauksen tarvittaessa. Nyt vain odotellaan kasvua ja ensi vuonna kaunista kukintaa!

Muutakin puutarhassa on tapahtunut. Muutamia vuosia sitten aloittelin kokoamaan pientä kivikkopuutarhaa pihan keskellä olevan kirsikkapuun ympärille. Alueen perustaminen ei mennyt silloin ihan nappiin ja alue oli vuosien mittaan rikkaruohottunut ja kivet olivat uponneet kasvillisuuden alle. Sain alueen suunnitteluun apua "puutarhaguru" Katilta, joka lupautui auttamaan suunnittelun lisäksi myös lihasvoimillaan! Lopuksi kävi niin, että Kati huhki lähes yksin alueen valmiiksi asti! Suurkiitos Katille!





Aluksi alue tyhjättiin kokonaan kivistä ja kasveista. Punaisena lankana ajatuksissa pidettiin selkeyttä, joten suurin osa vanhoista kasveista hävitettiin. Vain mieluisimmat niistä käytettiin uudelleen. Lukuisia säkillisiä multaa, kivituhkaa ja kuorikatetta löysi paikkansa ja pari uutta isompaa kiveäkin tuotiin alueelle.

Kirsikkapuun ympärille hankin penkin, joka tehtiin työpajalla antamieni mittojen mukaan. Käsittelin sen vielä säänkestäväksi ja kuorikatteen väreihin sopivaksi. Syksyn pimenevinä iltoina valaisen puun lyhdyin ja nautin näkymästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti